La o săptămână distanță de la prima ședință din 2019 a Consiliului or. Codru, se convoacă ședința de pe 23 ianuarie.  Pe ordinea de zi s-au regăsit doar două subiecte și unul a fost adăugat suplimentar.

 

La ședință au participat 20 consilieri, iar președinte a fost numit Sergiu Popușoi, consilier PD.  Toate cele 3 subiecte au fost aprobate, iar dezbaterile au purtat un caracter mai mult formal, decât cu impact. Ședința a durat cca 15 minute, iar din declarația singurei femei din consiliu, Galina Comendant, consilierii au participat fără remunerare.

 

La sfârșitul ședinței, consilierul Artiom Covali a revenit la subiectul 15 discutat la ședința din 21 decembrie 2018, privind acordarea ajutorului material unei locuitoare a orașului Codru, în legătură cu avarierea podului casei de locuit. Consilierul Covali a solicitat un răspuns de la președintele Comisiei pentru buget, finanțe, economie și reforme și de la președintele Comisiei pentru protecție socială, privind angajamentul lor de a organiza o comisie comună pentru examinarea cazului. Răspunsul nu a mai venit, iar președintele ședinței a propus să se discute acest subiect după ședință.

 

Ședința a fost închisă și primarul or. Codru a solicitat reprezentantului echipei PrimăriaMEA să înceteze înregistrarea video și să părăsească sala. Consilierii au rămas în sală și au continuat discuția cu ușile închise – încă un motiv de „apreciere” a „deschiderii” autorității locale din Codru față de locuitorii orașului.

 

Încercarea echipei de a transmite live ședința a eșuat din nou, din cauza că a lipsit sunetul de la transmisiune. Totodată, s-a înregistrat un alt video (la sfârșitul articolului) pentru a monitoriza ședința. De asemenea, pe pagina web a autorității locale s-a găsit doar varianta inițială a ordinii de zi, fără a fi actualizată, iar proiectele de decizii au lipsit în totalitate. Echipa PrimăriaMEA își exprimă nemulțumirea privind inacțiunea Primăriei orașului Codru, în vederea asigurării accesului la informație. Legea privind transparența în procesul decizional, art. 10, alin. (1), prevede că autoritatea publică asigură accesul la proiectele de decizii prin publicarea obligatorie a lor pe pagina web a autorității locale. Proiectele de decizie au fost obținute prin resursele proprii ale membrilor echipei PrimăriaMEA.

 

În continuare vedeți subiectele discutate de consilierii locali din orașul Codru.


Ordinea de zi (nemodificată)


1. Identificarea sectoarelor de drum pentru proiectul „Drumuri Bune 2 pentru Moldova”

Proiect de decizie

La solicitarea consilierilor, primarul orașului Codru a explicat de ce a propus anume această stradă. Argumentul invocat este că str. Soarelui se încadrează perfect în criteriile proiectului în cauză: lungimea exactă de 1 km și lățimea de 6m. Alte argumente nu au fost invocate, iar consilierii au votat fără dezbateri.

 

Statut: Aprobat

Voturi PRO: 20


2. Operarea unor modificări în Structura, Efectivul-limită și Statul de personal al aparatului Primăriei or. Codru

Proiect de decizie

Anexe

 

Statut: Aprobat

Voturi PRO: 18

Abțineri: 2


3. Aprobarea statelor de personal

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat

Voturi PRO: 18

Abțineri: 2


Cu regret, live-ul transmis de PrimăriaMEA iarăși a fost lipsit de sunet. Mai jos puteți urmări cum au fost votate subiectele de la ședință. Înțelegem și ne cerem scuze pentru calitatea video-ului, însă considerăm că înregistrarea audio este extrem de importantă pentru transparența activității consiliului, întrucât Primăria or. Codru nu publică și nu prezintă informațiile relevante ședinței.