Dezbatere electorală la Codru între Manic și Munteanu

Pentru turul al doilea, am decis să organizăm o dezbatere electorală între cei doi candidați: Vladimir Munteanu (candidat independent) și Stelian Manic (candidatul blocului ACUM). Am planificat discuția pentru duminică, 27 octombrie, pentru a asigura o prezență cât mai mare. 

Stelian Manic a confirmat prezența, în timpul ce Vladimir Munteanu a refuzat chiar să ne ofere un email pentru a-i putea transmite invitația oficial și regulamentul dezbaterii. L-am contactat în repetate rânduri la telefon, însă fără de succes. 

Am insistat să facem oricum dezbaterea pentru a oferi ocazia codrenilor să adreseze întrebări direct candidaților. Am crezut că mai avem o mică șansă să ne bucurăm de prezența lui Munteanu, dar nu a fost să fie. 

 

 

Stelian Manic, candidatul blocului ACUM, a fost întrebat despre cum va rezolva problema drumurilor și trotuarelor – cea mai mare problemă enunțată de cetățeni – și de unde va găsi fonduri. Acesta a menționat despre faptul că bugetul or. Codru permite cheltuirea a doar 18 milioane de lei, ceea ce înseamnă construcția sau reconstrucția unui singur drum, iar cei care promit câte 4-5 drumuri fac promisiuni goale. Manic a mai menționat de reparațiile în grabă făcute de contracandidatul său, chiar înainte de alegeri, dar fără bordură sau trotuare. 

O a doua întrebare din partea moderatorului a fost despre transportul public – o problemă majoră în suburbii și care a fost una din principalele preocupări ale Primăria MEA Codru. Manic a răspuns că există un scenariu pozitiv – dacă Andrei Năstase ia primăria Chișinăului și unul negativ – dacă nu o ia. A menționat că este necesar un Plan de Mobilitate Urbană. În același timp, o soluție provizorie ar fi cumpărarea a două mijloace de transport pentru rutele interne. 

O întrebare de la cetățeni a fost legată de dezordinea din scările blocurilor și lipsa de responsabilitate a chiriașilor. Răspunsul candidatului poate fi rezumat la faptul că, pe de o parte, sunt necesare anumite modificări legislative, pe de altă parte, nu trebuie să contăm doar pe stat, ci să ne rezolvăm singuri unele probleme. 

Candidatul PSRM, ales în funcția de consilier local, a fost și el prezent la dezbatere și și-a manifestat speranța pentru o colaborare fructuoasă cu blocul ACUM după alegeri. Acesta a întrebat când se va depăși diviziunea între Costiujeni și Schinoasa. Răspunsul a fost că, în caz de câștig, primarul se va focusa pe coeziunea comunității, mai mult, a spus că este nevoie de un hram al orașului. 

O cetățeană a Codrului a întrebat care sunt planurile pentru persoanele cu dizabilități, mai ales că pe 3 decembrie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Manic a răspuns că trebuie să ținem cont de toți oamenii și că a fost mirat de bordurile care fac trecerea inaccesibilă. 

O întrebare adresată pe pagina noastră de Facebook a fost despre faptul că blocuri se construiesc, mai puțin grădinițe. Candidatul ACUM a menționat că este personal vizat de această problemă. Copiii  lui tot sunt nevoiți să frecventeze grădinița din sectorul Centru. A spus însă că nu poate fi construită o grădiniță din resursele or. Codru și că trebuie de pus presiune pe ministerul de resort să își asume construcția unei instituții de acest fel. 

O problemă majoră în or. Codru dintotdeauna a fost netransparența rândului pentru a obține un teren pentru familie tânără. O femeie a menționat că din 1985 stă în rând, iar între timp a fost creat un rând nou și nu este clar ce s-a întâmplat cu rândul vechi. 

Manic a menționat că terenurile au fost oferite des rudelor consilierilor, procurorilor și altor persoane care nici măcar nu au reședința în Codru. O promisiune a acestuia este că rândul va fi pus online, iar toți vor putea urmări cine și ce teren obține. 

***

Ne bucurăm că Stelian Manic a venit la dezbatere, deși era mult mai bine dacă era o dezbatere veritabilă între ambii candidați. De aceea, o să ne asumăm să o comentăm puțin, mai ales că avem deja experiență de lucru cu locuitorii or. Codru. Ne-am așteptat la mai mulți pași concreți și la mai puține referințe la practica din alte țări sau Australia. La fel, politicile făcute pentru cei din Codru nu ar trebui să depindă de câștigul unuia sau altui candidat la funcția de primar al mun. Chișinău. Indiferent de câștigător, problema drumurilor/trotuarelor, transportului public, grădinițelor și rândului la terenuri trebuie rezolvată. La fel, în caz că va fi câștigător un candidat independent, lucrul acestuia nu trebuie obstrucționat de primarul mun. Chișinău sau a deputatului din circumscripție. A fost neclară și rezolvarea situației cu rândul la terenuri, cum se va reveni la rândul vechi, cum se va verifica introducerea persoanelor în acel rând: cine este pe merit sau nu, și dacă se va face vreo referință la rândul nou. 

***

În pregătirea întrebărilor ne-am condus de datele din sondajul reprezentativ realizat de către Magenta Consulting, la inițiativa Primăria MEA, în iulie-august 2019 și de experiența noastră de monitorizare și organizare comunitară din orașul Codru. Ne exprimăm, din nou, dezamăgirea față de atitudinea fostului primar, am fost chiar nevoiți să răspundem la anumite acuzații ale dumnealui. Noi vom continua să monitorizăm și să explicăm activitatea Primăriei Codru nepărtinitor ca și până acum și să încercăm să ajutăm cetățenii să se organizeze pentru rezolvarea problemelor locale. 

VIDEO DEZBATERI Dezbatere electorală la Codru între Manic și Munteanu (27 octombrie, 2019)