Chestionar: Cum trebuie amenajată zona deschisă între str. Izvoarelor – str. Schinoasa Vale?

Membrii grupului de inițiativă vor să convingă primăria Codru să amenajeze zona deschisă între str. Izvoarelor – str. Schinoasa Vale. Acest spațiu a acumulat peste 400 de voturi online, poziționându-se primul în topul preferințelor locuitorilor din Codru. Mai mult, Primăria a confirmat că zona este prevăzută pentru amenajarea unui parc.  

În continuare, te rugăm să ne spui cum ți-ai dori să fie amenajat acest teren. Răspunde la întrebările din acest chestionar, iar grupul de inițiativă, împreună cu un arhitect și o urbanistă, vor analiza toate toate opiniile și vor face o schiță pe care o vor prezenta primăriei. În acest mod, zona ar putea fi amenajată cât mai aproape de necesitățile locuitorilor. 

Mai jos descriem cum a fost selectat acest spațiu.

Votul online

Începând cu 18 ianuarie, timp de aproape două luni, locuitorii din Codru au putut alege dintr-o listă de 3 spații publice, pe care dintre ele îl vor amenajat în primul rând în orășel. Votul online a fost lansat de grupul de inițiativă local, format în noiembrie 2020 pentru a cere de la autorități amenajarea unui spațiu public în Codru.

Astfel, rezultatele votului sunt următoarele: 

  • Zona deschisă între str. Izvoarelor – str. Schinoasa Vale – 450 voturi
  • Stația centrală de la Drumul Schinoasei (intersecție cu Sitarului și Potârnichii) – 337 voturi
  • Terenul sportiv al Gimnaziului nr. 42 (str. Schinoasa Deal) – 276 voturi

Observăm că cei mai mulți locuitori din Codru își doresc un spațiu public amenajat în zona deschisă între str. Izvoarelor – str. Schinoasa Vale. Terenul este unul generos și poate  găzdui facilități pentru mai multe interese: terenuri de joacă, terenuri de fitness, locuri de odihnă, platforme pentru a privi panorama. 

Răspunsul primăriei 

Următorul pas a fost informarea primăriei Codru despre rezultatele votului. Membrii grupului de inițiativă au încercat să organizeze o discuție informală cu primarul sau cu un reprezentant al primăriei orășelului Codru, pentru a obține mai multe informații despre spațiul selectat și cum ar putea fi amenajat de primărie. 

Ce au reușit, totuși, să obțină este un răspuns în scris, în care se precizează că spațiul este destinat amenajării unui parc, conform Planului Urbanistic General al orașului Codru. 

Ce urmează

Pentru a înțelege cât mai exact ce își doresc oamenii să vadă pe acel teren, grupul a elaborat un chestionar prin care vor colecta părerile locuitorilor atât online, cât și din teren. Toate opiniile vor fi atent analizate de o echipă formată dintr-un arhitect și o urbanistă. Aceștia vor pregăti o schiță de amenajare, care la fel va fi supusă consultărilor cu cetățenii. Varianta finală va fi prezentată primăriei, iar grupul de inițiativă va cere autorităților amenajeze spațiul.

Completează chestionarul și spune cum ți-ai dori să fie amenajat acest spațiu? Transmite-l și altor locuitori din Codru, pentru a aduna cât mai multe opinii. 

Iar dacă vrei să te alături grupului de inițiativă pentru a cere împreună de la primărie amenajarea spațiului cât mai aproape de necesitatea locuitorilor, scrie-ne un mesaj pe pagina de Facebook, la adresa de e-mail primariamea@gmail.com sau contactează-ne la nr. de telefon 060212112. 


Activitatea are loc în cadrul proiectului „Un oraș bun – un efort comun: organizare comunitară pentru dezvoltare locală”, implementat de AO „Primăria MEA” cu sprijinul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.