Ce spații publice vrei în Codru? Participă la sondaj 

Ce fel de spații publice ți-ar plăcea să ai în Codru? Vrei un teren de sport sau o alee amenajată pentru plimbări, un teren de joacă pentru copii sau mai bine un scuar pentru târguri de weekend? Spune-ți părerea, completând formularul de mai jos. 

Sondajul a fost lansat de un grup de inițiativă, format pentru a convinge autoritățile locale că orășelul Codru are nevoie de spații publice amenajate. Membrii grupului își propun să aleagă un spațiu asupra căruia să-și concentreze eforturile, iar pentru asta au nevoie și de opinia altor locuitori din orășelul Codru. Prin consultarea localnicilor, vor acumula mai multe propuneri de spații publice cu potențial și se vor convinge că problema îi preocupă și pe alții.

 

Grupul de inițiativă pentru spații publice în Codru

Membrii grupului de inițiativă s-au reunit la prima întâlnire duminică, pe 18 octombrie, pe stadionul Liceului de Arte „Nicolae Sulac”.

Unul dintre membri este domnul Ion, jurist de profesie. De patru ani de când locuiește în Codru, s-a ciocnit de mai multe probleme, una din ele fiind drumurile. A încercat să o rezolve de unul singur prin adresări la primărie, dar nu i-a reușit pe deplin. Atunci a înțeles că e nevoie și de implicarea celorlalți. Nu poate trece cu vederea nici faptul că orășelul Codru duce lipsă de spații publice, așa că a hotărât să se alăture grupului de inițiativă.

„M-am gândit că dacă o să contribui și eu, o să ajut cu o idee, cu ceea ce știu, o să reușim până la urmă că avem un spațiu public. Acum am ocazia ca împreună cu un grup mai mare să punem umăr de la umăr și să rezolvăm unele probleme stringente din orășelul Codru”, a împărtășit domnul Ion. 

La întâlnire au participat și doi arhitecți, Roland și colegul său Alexandru. Deși nu locuiesc în Codru, tinerii își propun să învețe de la grupul de inițiativă cum să implice mai mult cetățenii atunci când vor proiecta obiective publice pentru ei.

„Ce contează cel mai mult este ca în timpul realizării să fie implicați oamenii din jur, locuitorii, copiii. În acel moment are loc o magie aparte când un cetățean obișnuit devine unul activ”, este de părere Roland, convins de experiența proprie. 

Pentru început, pentru a înțelege care spații din Codru merită să fie transformate în locuri publice, care să fie prielnice atât pentru tineri, cât și pentru vârstnici și familii cu copii, urbanista Constanța Dohotaru le-a prezentat membrilor grupului de inițiativă Ancheta Spațiului Public. Aceasta este un ghid ce conține  criteriile de calitate pentru un spațiu public. Astfel, membrii au analizat dacă stadionul pe  care se aflau oferă protecție, confort și plăcere pentru vizitatori. „Îi va ajuta să dezvolte gândirea analitică, așa încât atunci când văd o stație, un parc sau o stradă – să vadă oportunitățile nevalorificate”, a explicat urbanista.

Exercițiul de analiză a unui spațiu public a fost repetat ulterior de membrii grupului pentru o locație la alegere, iar discuțiile au continuat online, unde s-au alăturat și alți membri noi. Împreună au elaborat un chestionar pentru a afla de la locuitorii din Codru ce spații publice le-ar plăcea să vadă în suburbie.

Te îndemnăm să completezi acest chestionar. Până acum s-au adunat peste 100 de răspunsuri online, iar în această săptămână membrii grupului vor colecta răspunsuri și de la ușă la ușă de la locuitorii din orașul Codru. 


Activitatea are loc în cadrul proiectului „Un oraș bun – un efort comun: organizare comunitară pentru dezvoltare locală”, implementat de AO „Primăria MEA” cu sprijinul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.