Turul II: Cine sunt cei doi candidați care luptă pentru funcția de primar?

În câteva zile, pe 19 noiembrie, locuitorii din or. Codru vor decide cine le va fi primar în următorii patru ani. 

Vor alege între doi candidați – Stelian Manic (PAS) și Anatol Turchin (MAN), care se vor întâlni în turul doi, după ce au acumulat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor locale, dar niciunul dintre ei mai mult de jumătate.

În primul tur, Stelian Manic (PAS) a acumulat 2520 voturi, iar Anatol Turchin (MAN) – 1395 voturi.

Vă prezentăm mai jos cine sunt cei doi candidați, ce averi au, ce funcții au deținut până acum și ce promisiuni fac dacă ajung la șefia primăriei.

 

Stelian Manic, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS)

 Stelian Manic are 44 de ani și este directorul Institutului de Standardizare din subordinea Ministerului Economiei de aproape un an. A predat economie timp de 11 ani la ULIM, apoi, timp de câțiva ani – la mai multe universități din Australia, unde a locuit împreună cu familia. Din 2016 până în prezent este profesor la Universitatea Americană din Moldova.

A candidat la funcția de primar al orașului Codru și în 2019, dar a pierdut în turul doi în fața fostului primar Vladimir Munteanu cu o diferență de circa 300 de voturi, așa că s-a ales în schimb cu un mandat de consilier local în fracțiunea PAS. Peste aproape doi ani a renunțat însă la fotoliul de consilier, pentru a conduce Agenția de Investiții, funcție pe care a ocupat-o timp de un an.

Întrebat de contracandidatul său, Anatol Turchin (MAN), în cadrul dezbaterii electorale organizate de Asociația Primăria Mea pe 12 noiembrie, cu ce realizări se poate lăuda în perioada de aproape doi ani cât a fost consilier local, Manic a ales să facă referire mai degrabă la realizările formațiunii PAS, decât să menționeze ce proiecte de decizie au fost înaintate de el personal, spunând că a fost amenajat un teren de baschet la Gimnaziul nr. 42 și s-a dat apă potabilă gratis în grădinițe. 

Acesta declară în ultima declarație de avere depusă în 2022 că deține o casă de 197 m2, dată în exploatare acum doi ani, cu o valoare de peste 1 milion de lei. De asemenea, familia Manic are două mașini, dintre care una achiziționată în 2021 cu 15 600 de dolari, două terenuri intravilane de 6,6 ari în total și câteva conturi bancare cu 62 000 de lei, un depozit de 2000 de euro și un cont în Australia cu 13 000 de dolari canadieni, echivalentul a circa 152 000 lei.

Manic candidează la funcția de primar din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), lansat în 2016 și condus în prezent de președintele Parlamentului, Igor Grosu. 

Dacă va ajunge în funcția de primar, Stelian Manic are următoarele priorități trecute în programul electoral: 

  1. suplinirea rutelor actuale cu autobuze noi;
  2. lansarea de rute noi de autobuz pentru a acoperi toate zonele or. Codru;
  3. construcția a două grădinițe în zona Schinoasa Deal și Costiujeni;
  4. finalizarea construcției str. Livădarilor și a străzilor adiacente;
  5. construcția și reabilitarea căilor de acces, inclusiv a străzii Soarelui;
  6. crearea terenurilor de joacă pentru copii;
  7. dezvoltarea unui parc central.

În programul electoral distribuit înaintea turului doi al alegerilor se regăsesc alte promisiuni. În flyer-ul distribuit alegătorilor, de exemplu, nu se mai menționează despre problema transportului public și se promite construcția unei grădinițe, nu două. Alte promisiuni, însă, sunt descrise în mai multe detalii: 

Primele 100 de zile de mandat: 

  1. iluminarea cu LED a tuturor străzilor și curților din or. Codru;
  2. amenajarea intersecției str. Costiujeni cu str. Valea Apelor (restaurant RomPlaneta) cu trecere pentru pietoni, limitatoare de viteză și iluminat;
  3. inițierea actualizării PUG-ului și interzicerea construcțiilor neautorizate;

Un an de mandat: 

  1. construcția și reabilitarea drumurilor principale și a trotuarelor;
  2. reabilitarea tuturor terenurilor de sport, amenajarea scuarului Codru;
  3. amenajarea curților blocurilor și crearea zonelor pentru terenuri de joacă, zonă verde și parcări;

Un mandat:

  1. construcția unui stadion multifuncțional din zona gimnaziului;
  2. reabilitarea a 21 de străzi și construcția unui parc central;
  3. construcția unei grădinițe noi.

Întrebat care ar fi, totuși, primul lucru cu care și-ar începe mandatul, Manic a declarat la dezbaterea electorală din 12 noiembrie, că se va ocupa de amenajarea trecerilor de pietoni denivelate în zona Gimnaziului nr. 42 și iluminarea acestora, fiind un proiect care poate fi implementat în scurt timp. 

Pentru a vedea ce întrebări i-au adresat locuitorii în cadrul dezbaterii electorale din 12 noiembrie și ce răspunsuri a dat candidatul PAS, citiți această sinteză. De asemenea, înregistrarea live a dezbaterii poate fi accesată aici

Link program electoral – Program electoral_Stelian Manic_PAS_turul 1&2.pdf

Link CV – CV_Stelian Manic_PAS.doc

Link Fb – https://www.facebook.com/stelian.manic


Anatol Turchin, Partidul Politic Mișcarea Alternativa Națională (MAN)  

 Anatol Turchin și-a luat licența de avocat în 2011 și de atunci practică dreptul civil, administrativ și corporativ în cadrul cabinetului de avocatură pe care îl are în centrul Chișinăului.

Acesta nu a ocupat până în prezent nicio funcție în cadrul instituțiilor publice, respectiv nu a depus o declarație de avere și interese personale până acum. 

Alte detalii despre candidatul partidului „MAN” nu se cunosc, acesta având doar o pagină de Facebook dedicată campaniei electorale, creată câteva luni în urmă. 

Acesta luptă pentru fotoliul de primar al or. Codru din partea Partidului Politic „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), înființat la începutul acestui an de actualul primar general al mun. Chișinău, Ion Ceban, după ce acesta a părăsit Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Întrebat de contracandidatul său, Stelian Manic (PAS), în cadrul dezbaterii electorale organizate de Asociația Primăria Mea pe 12 noiembrie, dacă a făcut deja o alianță cu consilierii din partea Partidului Socialiștilor, Turchin a negat acest lucru. 

Dacă va deveni primar, Anatol Turchin se va ocupa de următoarele probleme prioritare, incluse în programul electoral: „drumuri, transport accesibil, dezvoltarea infrastructurii, școli și grădinițe moderne, servicii de calitate pentru toate vârstele”

Turchin a dat mai multe detalii despre ceea ce-și propune să facă din funcția de primar în cadrul dezbaterii electorale organizată pe 12 noiembrie de Asociația Primăria Mea:  

va dispune construcția mai multor grădinițe pentru copii, așa cum s-a făcut în acest an or. Sîngera și Băcioi, cu aportul administrației municipiului Chișinău. Pe lângă asta, a menționat că drumurile au nevoie de intervenții urgente, dar și investiții în repararea și construcția terenurilor noi de sport și restabilirea parcului orășelului Codru. Totodată, candidatul MAN a promis finalizarea construcției rețelelor de canalizare care sunt în derulare, reamenajarea curților de locuit cu noi terenuri de joacă și locuri de parcare amenajate corect.

Întrebat cu ce va începe totuși prima zi în calitate de primar, candidatul MAN a declarat că orașul Codru are nevoie stringentă de investiții în infrastructură, dar și reparații în unele școli, care vor fi identificate în momentul în care va ajunge în funcție, după o analiză complexă. 

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările adresate de locuitori în cadrul dezbaterii electorale din 12 noiembrie, citiți această sinteză. De asemenea, înregistrarea live a dezbaterii poate fi accesată aici

Link program electoral & CV – Program electoral & CV_Anatol Turchin.pdf

Link Fb – https://www.facebook.com/profile.php?id=61552053710730

Autoare: Felicia Crețu