Dezbateri electorale în orașul Codru: Stelian Manic vs Anatol Turchin

Transport public, grădinițe, drumuri și trotuare, terenuri de sport, parcuri și transparență – sunt câteva dintre prioritățile discutate de cei doi candidați la funcția de primar în orașul Codru în cadrul dezbaterii electorale.

Pe 19 noiembrie, locuitorii orașului Codru vor decide, în turul doi, cine va ocupa funcția de primar general.
Pentru șefia primăriei vor concura doi candidați care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur – Stelian Manic (PAS) și Anatol Turchin (MAN). 

Am invitat cei doi candidați la o dezbatere electorală, organizată pe 12 noiembrie 2023 în fața primăriei or. Codru. De această dată, ambii concurenți au dat curs invitației. Anterior, candidatul MAN – Anatol Turchin – nu a participat la dezbaterile organizate de Asociație înaintea primului tur al alegerilor. 

Întrebați despre strategia de dezvoltarea a orașului, candidații au menționat primii pași pe care îi vor întreprinde prin prisma problemelor cu care se confruntă codrenii.

Stelian Manic (PAS) s-a referit la problema insuficienței transportului public, a grădinițelor și a  infrastructurii din oraș. Candidatul a declarat că orașul va trebui să-și facă sistemul său propriu de transport public, deoarece rutele se suplinesc ocazional în campanii electorale. Pentru proiectele de infrastructură acesta a informat că s-au acumulat aproximativ 110 mil. lei care trebuie valorificați. Cu referire la insuficiența de locuri pentru copii în grădinițe, a remarcat că există doar o singură grădiniță, dar ar putea să mai fie dată una în exploatare în zona străzii Costiujeni, vizavi de biserică, chiar până în toamna anului viitor. Ulterior, vor iniția proiecte de dezvoltare a zonei Schinoasa Deal.

Anatol Turchin (MAN) a reiterat că una dintre problemele stringente sunt grădinițele pentru copii și a declarat că își vor asuma responsabilitatea de a construi una modernă, menționând proiectul din or. Sîngera și cel de la Bacioi, unde, potrivit candidatului, au fost construite grădinițe și în 2023 au fost date în exploatare. Suplimentar la reparația drumurilor, acesta a menționat renovarea terenurilor de sport și restabilirea parcului orășelului Codru. Totodată, candidatul MAN a promis finalizarea construcției rețelei de canalizare în derulare, reamenajarea curților de locuit, construirea terenurilor de joacă pentru copii și amenajarea locurilor de parcare. 

Primul lucru în agenda viitorului primar 

La acest subiect, ambii candidați nu au putut să se limiteze doar la o singură sarcină. Pentru Stelian Manic (PAS), prioritar ar fi reamplasarea trecerilor de pietoni pe strada Costiujeni, amenajarea trecerilor de pietoni denivelate și iluminarea acestora.
La aceeași subiect, Anatol Turchin (MAN) a remarcat că orașul Codru are nevoie de infrastructură și reabilitare acesteia zonal. Potrivit lui, este necesar de intervenit cu reparație în unele școli, iar identificarea acestora se face în urma unei analize complexe în momentul când ajungi la conducerea Primăriei.

 

Întrebări pentru contracandidat

Stelian Manic (PAS) către Anatol Turchin (MAN)

Ce ai făcut alaltăieri aici cu Alexandru Ciugureanu (consilier socialist)? Agitație electorală?

Candidatul MAN a infirmat o posibilă alianță cu PSRM, declarând:

„Nu am făcut cu nimeni alianță, asta să știți cu certitudine. Nu am făcut cu nimeni nicio agitație politică, sunteți toți contracandidații mei și ar fi un respect din partea mea să discut cu fiecare.”


Anatol Turchin (MAN) către Stelian Manic (PAS)

La fel ca în timpul mandatului precedent, veți depune mandatul de consilier sau veți încerca să supraviețuiți  cu salariul de 3000 lei în cazul în care veți fi doar consilier în cadrul Primăriei?

Candidatul PAS a precizat că, peste un an jumătate de la obținerea mandatului de consilier în 2019, a fost numit în funcția de director al Agenției de Investiții „Invest Moldova”, funcție incompatibilă cu cea de consilier local:

„Acel post nu presupunea un salariu de 40 mii lei. Eu m-am dus la 13 mii lei, căci aveam nevoie de un loc unde să muncesc. Predau la Universitatea Americană din Moldova și am salariu suficient acolo”.

Cum explicați sintagma „Primar cu majoritate în Consiliu” din programul electoral, deoarece cunoaștem că în consiliu sunt 23 de mandate, iar partidul pe care-l reprezentați a obținut 11? 

Stelian Manic (PAS) a informat că a mai negociat cu trei consilieri să formeze o alianță, care ar asigura o majoritate de voturi în Consiliul local.  

În perioada cât ați fost consilier în or. Codru, câte proiecte ați înaintat și cu care vă mândriți ?

Candidatul PAS a ales să facă referire la realizările formațiunii:

„Munca în consiliu presupune a fi o muncă în echipă. Deci, dacă vorbim despre echipa PAS Codru, pot spune despre terenul de baschet care a costat 9 mil. lei  de la Gimnaziul nr. 42. Altul ar fi apa potabilă de la unica grădiniță, care este gratuită. Iar din proiectele care nu au trecut, deoarece nu am avut majoritatea, menționez cel de pe str. Pomicultorilor. Oamenii de acolo încă beau apa tehnică, iar noi am susținut proiectul pentru finanțarea construirii acelui apeduct, însă primarul nu a fost de acord.”


Locuitorii întreabă

Întrebări pentru Stelian Manic (PAS):

Cum plănuiți să soluționați problema transportului public și care sunt etapele aprobării bugetului local?

Candidatul a susținut că or. Codru are finanțele necesare pentru a-și organiza propriul sistem de transport public local, fără a fi nevoie să depindă de Primăria mun. Chișinău. Acesta a menționat că la începutul mandatului de consilier, a fost împreună cu fracțiunea PAS în audiență la primarul general al capitalei,  Ion Ceban, și i-au relatat despre această problemă și posibilele soluții, dar municipalitatea nu a întreprins măsuri. În acest context, a prezentat drept exemplu comuna Flămânzi din județul Botoșani, România, înfrățită cu orașul Codru, care prin intermediul investițiilor europene a dezvoltat un depou cu autobuze electrice. 

Referitor la aprobarea bugetului, Manic a identificat următoarele etape:

Scoaterea bugetului la dezbateri publice, dezbaterea acestuia în Comisie, înaintarea și votarea acestuia în consiliu, cu înaintarea ulterioară a acestuia de către Primar.”

Câte grădinițe au fost deschise de către prim-ministrul Dorin Recean în țară și câte au fost închise? Cum plănuiți Dvs. să deschideți grădinițe în or. Codru?

Stelian Manic (PAS) a remarcat că deschiderea grădinițelor nu ține de atribuțiile Guvernului. Însă, în discuțiile purtate cu prim-ministrul Dorin Recean, acesta a menționat că au agreat transmiterea de către Guvern în gestiunea primăriei, pentru reconstrucția unei grădinițe, a unei clădiri de pe str. Costiujeni, vizavi de biserică. Acolo ar fi fost cândva o grădiniță până în 1987.

În consiliu fiind, ați înaintat propunerea de amenajare a stațiilor de așteptare pentru transportul public din oraș?  

Candidatul PAS a răspuns că, deși inițial a susținut o astfel de decizie în consiliul local, aceasta a fost implementată prost:

Stația de așteptare a venit spre sfârșitul anului 2019. Decizia a trecut prin consiliu și a fost votată atunci când noi nu mai eram majoritate. Cei care au urmărit partidul PAS știu ca noi am protestat împotriva deciziei ca o stație să coste în jur la 146 mii lei”, a răspuns Stelian Manic (PAS).

Ce ați făcut în calitate de consilier pentru a rezolva problema de pe str. Livădarilor, care se construiește de 4 ani? 

Stelian Manic a menționat că fracțiunea PAS nu a blocat finanțarea în perioada în care a deținut majoritatea în Consiliul local, iar două luni în urmă acesta a organizat o întâlnire cu locuitorii de pe acea stradă pentru a pune presiune pe consilierii locali să voteze pentru continuarea finanțării lucrărilor:

S-a închis din diferite aspecte tehnice, deoarece au mai fost descoperite niște probleme. Ea a fost blocată un an în urmă de majoritatea socialiștilor, însă acum lucrurile s-au repornit din nou, dat fiind faptul că consilierul PSRM, Ciugureanu, într-o săptămână a deblocat finanțarea către această stradă. Potrivit prestatorului, către sfârșitul anului ar trebui să fie finalizată”.

Ați spus ca aveți încă 3 consilieri, puteți spune din ce partid sunt?

Stelian Manic (PAS) a menționat că încă nu poate spune public cine sunt și ce partid reprezintă. 


Întrebări pentru Anatol Turchin (MAN):

Cunoașteți ce a făcut Ion Ceban la Moscova, după ce a părăsit de urgență Thailanda, în ziua în care Federația Rusă a atacat Ucraina? 

Candidatul MAN a evitat să ofere un răspuns concret, doar a menționat că:

„Noi nu manipulăm cu dezinformare, ceea ce dvs. faceți, iar la momentul dat noi vorbim despre problemele or. Codru”.

Cum ar trebui să arate o rută de autobuz sau troleibuz? Eu cred că o rută ar trebui să țină dintr-o parte a orașului până în cealaltă parte a orașului.

Candidatul MAN a răspuns că e nevoie mai întâi de drumuri bune înainte de a fi introdusă o rută mai lungă decât cele deschise recent de Primăria Chișinău:

„Doar grupul nostru de inițiativă a strâns peste 2000 de semnături, iar împreuna cu grupul de inițiativă s-a adus proiectul cu ruta nr. 14 si nr. 15 în localitate. La momentul dat, rutele sunt în proces de creare. Nu putem vorbi de câteva rute când nu avem o anumită infrastructură favorabilă pentru transport, dar ceea ce este a fost adus de către municipalitate pentru locuitorii orașului și nicidecum pentru careva considerente politice”. 


Întrebări pentru ambii candidați

În caz că partidul MAN va veni cu proiecte de decizii în Consiliul Local pentru locuitorii orașului, PAS va susține aceste decizii și viceversa? 

Ambii candidați au reiterat că vor susține proiectele benefice pentru oraș, indiferent de partid. 

Cum veți reuși să conlucrați între voi pentru a avea rezultate pentru locuitori? Cum veți lucra cu comunitățile? 

Stelian Manic (PAS) a încurajat locuitorii să îndrăznească să sesizeze primarul despre problemele orașului. Totodată, acesta a menționat că pentru inițiativele care nu vor avea un interes ascuns, meschin se va conlucra indiferent de culoarea partidului.

Anatol Turchin (MAN) a răspuns: „Noi încercăm să identificăm fiecare problemă în parte, zonal. Lăsați-ne niște date de contact, iar împreună cu echipa vom încerca să analizăm și să întreprindem măsuri ulterior pentru soluționarea problemelor”. 

Cum puteți soluționa problema opririi apei în localitate, care se repetă lunar?

Candidatul PAS a menționat că întreruperile la furnizarea apei nu este singura problemă. Pe lângă asta, sunt și deconectări ale curentului electric, cauza fiind construcțiile ridicate în zone prevăzute pentru un număr mic de locuitori, după ce mai multe planuri zonale (PUZ-uri) au fost modificate fără susținerea fracțiunii PAS. Totodată, soluția ar fi oprirea schimbării PUZ-urilor și a construcțiilor mari în zone fără capacități suficiente de a livra servicii de alimentare cu apă, canalizare, curent electric. Suplimentar, acesta a subliniat că primarul are sarcina să sesizeze întreprinderile municipale, precum S.A. „Apă-Canal Chişinău”.

Anatol Turchin (MAN) este de părere că este de datoria administrației publice locale să identifice cauza problemei și să vină cu soluții, iar un management corect ar asigura rezolvarea acesteia: „Este nevoie de intervenția administrației publice locale pentru identificarea locului și modului în care a apărut problema și ulterior soluționarea acesteia. Și anume cu un management corect, aceste probleme pot fi rezolvate la dvs., dar și în alte zone”.

Cine se va ocupa de problema defrișării copacilor din zona str. Schinoasa, construcții ilegale și multe alte lucruri care se fac în zonele roșii, unde sunt terenuri alunecoase, unde sistemul de scurgere al apei este distrus?

Stelian Manic (PAS) a ținut să remarce că are specializare în geografie, care-i permite să înțeleagă problema alunecărilor de teren, menționând: „Primăria se va ocupa de rezolvarea acestei probleme. În dependență de zonă, trebuie de făcut lucrări inginerești și sădirea copacilor, cu interzicerea oricăror construcții în acea zonă”. 

Candidatul MAN, Anatol Turchin, a răspuns  ar trebui mai întâi  identificate actele permisive care au fost eliberate contrar legii pe parcursul ultimilor ani pentru construcția blocurilor în zonele cu interdicție.

Vor fi atrase investiții străine de la organizații internaționale?

Stelian Manic (PAS) a spus că pot fi aduși bani în localitate, în primul rând, de la agenții economici care până acum s-au eschivat de la plata taxelor locale. Aceștia pot fi identificați atunci când se va face un registru al tuturor companiilor înregistrare în localitate, după modelul altor suburbii. Apoi, chiar locuitorii ar putea contribui financiar la unele proiecte de infrastructură. Într-un final, proiectele europene sunt o altă sursă de venit pe care o ia în calcul pentru oraș.

Anatol Turchin (MAN) a declarat că pentru început trebuie valorificați banii existenți în bugetul primăriei. De asemenea, bani din bugetul municipiului Chișinău vor ajunge în localitate, menționând că în ultimii patru ani, administrația capitalei a făcut investiții considerabile în proiecte de infrastructură  în suburbii, lucru pe care și-l propune să continue în colaborare cu primarul ales al or. Chișinău, Ion Ceban.

Cum vor asigura transparența deciziilor pe care le vor lua și responsabilitatea față de promisiunile pe care le fac?

Stelian Manic (PAS) a spus că va urma exemplul autorităților locale din Australia, unde a locuit câțiva ani: „Acolo intri în Primărie și până problema ta nu este rezolvată, nu ești lăsat să ieși. Așa trebuie să fie și la noi. Ceea ce am văzut acolo și ce am văzut aici, diferă radical. La fel și atitudinea mea, va fi una radical diferită față de ceea ce-ați văzut până acum”.

Anatol Turchin (MAN) a dat exemplul Primăriei or. Chișinău, care, susține acesta, a implementat până acum toate proiectele în mod transparent și a lansat mai multe platforme de monitorizare a cheltuirii banilor publici. „Locuitorii au avut acces la tot ce s-a făcut până acum, inclusiv prin intermediul online. Vedem cum s-a dezvoltat orașul Chișinău și asta dorim să facem și aici”. 


Ulterior, candidații au încurajat prezentarea cetățenilor la alegerile locale din turul II care vor avea loc pe 19 noiembrie 2023. 

Înregistrarea dezbaterii o puteți urmări accesând acest link

Dezbaterile au fost organizate de Asociația Obștească Primăria Mea, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reprezintă poziția Asociației Primăria Mea sau a Fundației Soros Moldova.

Autoare: Alina Stăvilă