Candidații la funcția de primar, în dezbateri electorale

Cinci din cei 13 candidați înregistrați în cursa electorală pentru funcția de primar în orașul Codru au participat la dezbaterile electorale organizate de Asociația Primăria Mea. Candidații au vorbit despre viziunea lor de dezvoltare a localității și cum își propun să crească nivelul de transparență în Primărie, au acordat întrebări contracandidaților și au răspuns la întrebările locuitorilor.

La  alegerile locale din 5 noiembrie 2023, locuitorii orașului Codru urmează să aleagă primarul și 23 membri în Consiliul local. Aceștia vor decide și implementa strategii de dezvoltare în următorii patru ani. Pe 29 octombrie 2023, Asociația Primăria Mea a organizat o dezbatere electorală la care a invitat toți cei 13 candidați și candidate care luptă pentru fotoliul de primar. Doar cinci din ei au dat curs invitației: Oleg Balan (PL), Pantelimon Zavtoni (Partidul Verde Ecologist), Anatolie Secu (PDCM), Igor Rotaru (PPDA) și Stelian Manic (PAS).

Despre candidați

La runda de autoprezentare, candidații au menționat câteva date biografice:

Stelian Manic (PAS) are studii superioare în economie și este doctor în științe geografice. Manic este specialist în domenii precum: macroeconomie, management, dezvoltare regională sustenabilă, marketing și geografie urbană.

Igor Rotaru (PPDA) este antreprenor, având studii superioare în economie și pedagogie.

Anatolie Secu (PDCM) deține titlul de magistru în drept, având în spate  30 de ani de activitate.

Pantelemon Zavtoni (Partidul Verde Ecologist) este cercetător care s-a specializat în protecția biologică a plantelor și virusologie. Acesta a activat în domeniul științelor timp de 40 ani.

Oleg Balan (PL) a menționat că are experiență în economie obținută în cadrul activității la o banca comercială și coordonare proiecte investiționale.

 

Cum văd candidații dezvoltarea orașului Codru 

Întrebați despre strategia de dezvoltarea a orașului, candidații au menționat primii pași pe care îi vor întreprinde.

Oleg Balan (PL) a declarat că va iniția un audit financiar, inclusiv în instituțiile preșcolare (grădinițe) cu majorarea numărului de locuri. De asemenea, acesta a menționat că vor fi luate măsuri cu privire la asigurarea infrastructurii rutiere. În opinia candidatului, transportul public ar trebui să fie accesibil. Astfel, nu va apărea necesitatea unui transport personal.

Pantelimon Zavtoni (Partidul Verde Ecologist) a declarat că va lua măsuri cu privire la preîntâmpinarea alunecărilor de teren pe strada Drumul Schinoasei cu verificarea documentației de construcție a complexului locativ. În grădinițe și școli va fi încălzire autonomă, fiind dotate cu baterii solare. Totodată, acesta planifică înlocuirea echipamentului sportiv învechit.

Anatolie Secu (PDCM) a propus construirea unei grădinițe pentru a acoperi cererea de locuri. Va iniția crearea secției de poliție orășenești. Candidatul a remarcat că cei din echipa sa sunt locuitori ai orașului Codru și se ciocnesc cu aceleași probleme.

Igor Rotaru (PPDA) își va orienta eforturile pentru elaborarea unui Plan Urbanistic General și atragerea investițiilor străine. 

Stelian Manic (PAS) s-a referit la reabilitarea drumurilor și a transportului public. A remarcat necesitatea reabilitării trotuarelor și drumurilor, identificate în stare deplorabilă în urma reviziei care va fi inițiată.


Transparență prin digitalizare, reducerea birocrației, discuții online, consultări și transmisiuni în direct 

Pentru a îmbunătăți nivelul de transparență a primăriei și participare a locuitorilor în procesul decizional:

Stelian Manic (PAS) va întreprinde măsuri pentru a reduce birocrația. Totodată, acesta a relatat că, atunci când ocupa funcția de consilier municipal, a creat o comunitate a locuitorilor pe online.

Igor Rotaru (PPDA) a declarat că majoritatea deciziilor ar trebui făcute publice și consultate cu cetățenii prin instrumente de comunicare online și/sau offline cu implicarea activiștilor civici.

Anatolie Secu (PDCM) a susținut transparentizarea procesului de luare a deciziilor prin transmisiunea live a ședințelor și prezența activiștilor civici la toate ședințele.

Pantelimon Zavtoni (Partidul Verde Ecologist) a propus crearea unui registru electronic, iar Oleg Balan (PL) a declarat că împreună cu echipa sa intenționează să lucreze asupra aplicației orașului Codru cu ulterioara instruire a cetățenilor a modului de utilizare.

Întrebări pentru contracandidați

Oleg Balan (PL) către Igor Rotaru (PPDA) și Stelian Manic (PAS):

De ce numărul consilierilor din fracțiunile PAS și PPDA a scăzut în comparație cu situația anului 2019?

Stelian Manic (PAS) a subliniat că „persoanele cu funcție de consilier/ă aveau altă activitate de bază. Totodată, a remarcat că timp de un an a fost schimbat doar un singur PUZ pe str. Grenoble pentru construirea unei grădinițe. Ulterior, când s-a destrămat alianța cu Platforma Demnitate și Adevăr care au format o nouă alianță cu Partidul Socialiștilor se examinau deja câte 4 PUZ-uri la fiecare ședință”.

Igor Rotaru (PPDA) a infirmat cele spuse de Stelian Manic (PAS) și a reiterat necesitatea existenței unui Plan Urbanistic General.


Pantelemon Zavtoni (Partidul Verde Ecologist) către Stelian Manic (PAS):

De ce a fost blocată finanțarea pentru reparația și construcția străzii Livădarilor?

Stelian Manic (PAS) a răspuns pe scurt că s-a depus efort pentru a afla motivul real, însă cel declarat e că „banii ar fi fost furați de primar”.


 Anatolie Secu (PDCM) către Stelian Manic (PAS):

Este adevărat că la ultima ședință a consiliului au fost alocate niște premii pentru toți consilierii și primar în sumă de câte 10 mii lei?

Stelian Manic (PAS) a confirmat că au fost alocate premii bănești destinate consilierilor în valoare de aproximativ 9000 lei. Totodată, a precizat că „PAS a fost contra acestor alocări, ieșind în public cu declarația de disociere”


Igor Rotaru (PPDA) către Oleg Balan (PL):

Ipotetic, dacă ar fi fost un proiect bun, l-ați vota cu alte fracțiuni controversate?

Oleg Balan (PL) a remarcat că cuvântul „bun” are mai multe înțelesuri. Cu certitudine însă, dacă proiectul va fi în interesul cetățenilor, nimic nu-l va împiedica să voteze împreună cu celelalte fracțiuni. 


Întrebarea lui Stelian Manic (PAS) pentru contracandidați se referea la integritate și rezistența la corupție. Toți candidații au declarat că sunt rezistenți la corupție și nu vor lua mită.

 

Locuitorii întreabă

În cadrul sesiunii de întrebări din partea locuitorilor, au fost acordate următoarele întrebări: 

Cum veți lupta cu construcțiile ilegale?

Candidatul Partidului Liberal, Oleg Balan a declarat că: „Vor fi ridicate toate hotărârile și identificate aceste construcții, cu ulterioara demolare a acestora”.

Pantelimon Zavtoni (Partidul Verde Ecologist) a răspuns că: „Vor fi verificate planurile de geodezie”. 

Anatolie Secu (PDCM) a menționat că în lipsa documentelor permisive se va adresa la organele competente, pe când Igor Rotaru (PPDA) a rectificat menționând că cauza apariției construcțiilor ilegale este necorespunderea cu destinația terenului. Astfel, a recomandat introducerea modificării destinației terenului pe răspunderea proprie a proprietarului terenului. 

Stelian Manic (PAS) a spus că acesta este un proces foarte dificil de realizat și că locuitorii nu ar trebui să-și facă iluzii despre soluții rapide.

Cum veți atrage investiții?

Stelian Manic (PAS) a oferit exemple din alte suburbii, unde a fost creat registrul agenților economici și a pus accent pe experiența sa  profesională internațională.

Igor Rotaru (PPDA) a enumerat următoarele premise: agenții economici, parteneriatul public-privat și fondurile europene. Subliniind că cel mai complicat va fi cu atragerea fondurilor europene care permit susținerea investițiilor sistemice.

În completarea răspunsurilor contracandidaților, Anatolie Secu (PDCM) a precizat că în anii precedenți, Primăria Codru nu a valorificat fondurile, care ajungeau la zeci de milioane. Pantelemon Zavtoni (Partidul Verde Ecologist) a făcut referință la antreprenorii cu surplus de mijloace bănești și cu interes de a investi în proiectele locale. 

Oleg Balan (PL) a sumarizat cele menționate de contracandidați, adăugând la lista premiselor, bugetul local.

Primăria Codru își va putea asuma acoperirea cheltuielilor instituțiilor de învățământ?

Făcând referire la experiența de muncă în sistemul educației, Igor Rotaru (PPDA) a declarat că îi sunt cunoscute toate problemele financiare și va face tot în conformitate cu atribuțiile unui ales local.

La final de dezbatere, candidații au îndemnat locuitorii să participe la alegerile locale din 5 noiembrie 2023 și să-i voteze.

Înregistrarea dezbaterii o puteți urmări accesând acest link. Detalii despre programele electorale, afilierile politice și declarațiile de avere găsiți în acest articol

Dezbaterile au fost organizate de Asociația Obștească Primăria Mea, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reprezintă poziția Asociației Primăria Mea sau a Fundației Soros Moldova.


Autoare: Alina Stăvilă