Discuție publică: locuitoriii solicită noi rute de transport

Rută de autobuz pentru regiunea Schinoasa, rută locală, sisteme GPS în unități de transport sau rută locală pentru regiunea Schinoasa și amenajarea terenului de staționare la Valea Apelor pentru autobuzul nr. 9 – sunt câteva dintre soluțiile identificate de către Primăria Mea privind ameliorarea problemei transportului public din orașul Codru. Acestea au fost analizate cu cetățenii și autoritățile locale în cadrul unei discuții publice online. Locuitorii au susținut opțiunile identificate și au propus suplimentar: amenajarea trotuarelor pentru pietoni, extinderea stației terminus, iar toate rutele să ajungă la gimnaziul numărul 42. Autoritățile au afirmat că sunt la curent cu probleme existente și și-au asumat să aloce fonduri pentru amenajarea spațiilor necesare, dar și să identificare soluții pentru rezolvarea problemei. Discuția a avut loc pe 16 februarie și au participat peste 20 de locatari, consilieri locali și Șeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie.

Echipa Primăria Mea a cercetat starea transportului public din or. Codru și a identificat 4 opțiuni alternative care ar ajuta la diminuarea problemei în regiune. În baza soluțiilor identificate, am organizat o discuție publică, la care au fost invitați reprezentanții Primăriei, consilieri municipali, reprezentanții Direcției generale transport și căi de comunicație (DGTCC) și Parcului de Autobuze (PUA), dar și administratorii de microbuze care activează pe teritoriul or. Codru. 

În cadrul evenimentului, Primăria Mea a prezentat metodologia cercetării, dar și cele patru soluții identificare, cu posibile riscuri și avantaje: rută de autobuz pentru regiunea Schinoasa, rută locală pe teritoriul or. Codru, rută locală pentru regiunea Schinoasa și amenajarea terenului de staționare la Valea Apelor pentru autobuzul nr. 9 sau instalarea sistemului de GPS în unitățile de transport public din Codru. Vă îndemnăm să accesați sondajul online și să votați opțiunea care credeți că ar fi cea mai eficientă pentru rezolvarea problemei transportului public în orașul Codru.

SONDAJ: Care este cea mai eficientă opțiune pentru problema transportului public din or. Codru?

La eveniment a fost prezent și Lilian Copaci, șeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie (DGTCC). Acesta a confirmat problemele existente identificate în cercetare, dar a povestit și problemele cu care se confruntă direcția: lipsa șoferilor și taxatorilor, lipsa trotuarelor pentru pietoni, dar și necesitatea de a amenaja unele intersecții. Reprezentantul DGTCC a afirmat că municipalitatea nu este gata să renunțe la microbuze, însă, ele totuși dispar.

În cadrul discuției au fost prezenți consilierii locali din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Inga Tesa și Vadim Țurcanu. Ambii s-au arătat deschiși pentru cooperare în implementarea proiectelor ulterioare privind ameliorarea problemei transportului public din Codru. 

„Voi propune resurse financiare adăugătoare pentru amenajare la comisie” a afirmat Vadim Țurcanu, despre amenajarea zonei de la Valea Apelor pentru autobuzul nr 9, una din soluțiile propuse de Primăria Mea.

Consilierul local din partea socialiștilor, Alexandru Ciugureanu, a prezentat propriul proiect privind îmbunătățirea situației actuale a transportului public. Alesul local optează pentru înființarea unei rute locale pe autobuze electrice. Ciugureanu dorește să achiziționeze 3 autobuze electrice și să fie donate unei întreprinderi locale, cu statut gratuit pentru locuitori. Primăria Mea menționează că proiectul nu a fost încă supus consultărilor publice, astfel nu putem analiza inițiativa alesului local. Însă acesta a promis în cadrul discuției că va consulta  proiectul în viitorul apropiat.

La eveniment au fost prezenți peste 20 de locuitori ai orașului Codru, care au povestit despre experiența personală privind transportul din localitate și ce alternative ar putea fi aplicate. Participanții la discuție au susținut inițiativele identificate de către Primăria Mea, privind lansarea unei rute locale și o rută de autobuz pentru regiunea Schinoasă. Totodată, au propus și propriile soluții: extinderea stației terminus la ruta 169, amenajarea trotuarelor pentru pietoni, iar rutele propuse de către Primăria Mea să ajungă la gimnaziul 42. Aceștia au povestit și despre experiențele neplăcute de așteptare a unităților de transport ore întregi și lipsa unui grafic stabilit.

În urma discuției, Primăria Mea, cu ajutorul locuitorilor, va lansa o petiție către DGTCC pentru a lansa o rută de autobuz în regiunea Schinoasa, cu cel puțin două unități de transport. Îndemnăm Direcția Municipală să comunice traseul identificat și un termen stabilit pentru lansarea inițiativei.

Puteți citi cercetarea mai jos:

Cercetarea transportului public în orașul Codru by Tudor Arnaut on Scribd

 

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Transport Public Calitativ pentru Codru”, implementat de A.O. „Primăria Mea”, cu suportul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova.