Așa ar putea arăta parcul din orășelul Codru 

Grupul de inițiativă pentru spații publice în Codru vă prezintă schița de amenajare a zonei deschise între str. Izvoarelor – str. Schinoasa Vale. Cu alte cuvinte, așa arătă vizual îmbunătățirile pe care și le-ar dori locuitorii din Codru pentru acest spațiu public.

Părerile locuitorilor au fost adunate de către grupul de inițiativă printr-o rundă de sondaje online și offline realizate pe parcursul lunilor noiembrie 2020 – martie 2021. Din chestionar am aflat că locuitorii și-ar dori să folosească spațiul pe tot parcursul zilei, pentru plimbări, activități sportive, dar și odihnă și meditație. Iar pentru asta ar avea nevoie de locuri de stat, iluminare stradală, cărări pavate, piste de alergat și pentru bicicliști și un teren de joacă pentru copii. 

În baza necesităților bifate de locuitorii consultați din Codru, arhitectul Rolan Rotari și urbanista Constanța Dohotaru au elaborat o schiță de amenajare. 

Schița 

Propunerea de amenajare a parcului s-a bazat pe rețeaua existentă de drumuri și cvartale. Străzile au primit continuitate, pentru o conectivitate bună și un motiv în plus de a traversa parcul. Limitele parcului au fost stabilite conform Planului Urbanistic General Codru (PUG Codru).

Relieful în pantă, cu risc de alunecare, a dictat anumite soluții pentru a rezolva accesibilitatea și a răspunde la riscuri. Astfel s-au trasat aleile principale și secundare, care sunt formate organic, conform reliefului. Acestea împart toată panta în suprafețe de pământ controlabile, fortifică tronsoanele și asigură stabilitate. 

Arhitectul și urbanista au luat în calcul următoarele elemente și necesități: 

  • Spațiul vast, dar supus riscului de alunecări de teren;
  • Siguranța aflării în scuar în orice moment a zilei și nopții (iluminare);
  • Funcționalități necesare: 
    • Amenajarea unor terenuri de joacă pentru copii;
    • Instalarea mobilierului urban;
    • Amenajarea unor cărări pavate.

Adunând toate aceste necesități reale ale persoanelor din împrejurimi și ale celor care utilizează sau ar dori să utilizeze acest spațiu, a rezultat un proiect care transformă zona dintre str. Izvoarelor – str. Schinoasa Vale, actual nevalorificată, într-un parc funcțional. 

Principalele elemente prezente în schiță sunt: 

• Platforme de observare amenajate în trepte, care vor atenua efectul alunecărilor de teren și vor crea zone diferite de odihnă

• O instalație metalică amplasată în centrul parcului care să joace rol de punct de observare a împrejurimilor

• Teren de joacă pentru copii construit din materiale naturale

• Cărări pavate în formă de undă, pentru a stimula imaginația, atât a copiilor, cât și a adulților

• Amplasarea mai multor locuri de stat diverse, cu umbrele și fără

Astfel sunt create câteva puncte diferite de atracție în parc:

  • o zonă de belvedere (pentru o odihnă în care ai la ce să te uiți);
  • un teren de joacă pentru copii de diferite vârste;
  • un teren de fitness; 
  • alei suficient de late și accesibile pentru jogging, plimbări și ciclat;
  • alei mai înguste pentru plimbări;

În parc se vor regăsi elemente simple, care pot fi realizate cu un buget realist pentru or. Codru: bănci, iluminare, coșuri de gunoi, multă vegetație diversificată, un turn de belvedere, suprafețe pavate.

Ce urmează?

Grupul de inițiativă va solicita Consiliului local să aloce bani pentru elaborarea proiectului tehnic și a devizului de cheltuieli necesare pentru amenajarea unui astfel de parc.

Până atunci, grupul și-a propus să realizeze cel puțin un element din această schiță de amenajare. Astfel, membrii au hotărât să construiască cu ajutorul comunității locale instalația „punct de observare” proiectată în centrul parcului. A fost transmisă Primăriei Codru o solicitare pentru a permite amenajarea instalației. 

Totodată, membrii grupului au solicitat permisiunea autorităților locale să instaleze primele elemente de mobilier urban în parc, mai exact câteva bănci și felinare. Primăria Codru încă nu a venit cu un răspuns la cele două cereri. 

Pe lângă planurile de amenajare, membrii grupului de inițiativă au luat măsuri pentru a nu pierde teren din această zonă. Deși inițial Primăria a informat grupul de inițiativă că zona dintre str. Izvoarelor – str. Schinoasa Vale este destinată amenajării unui parc, conform Planului Urbanistic General al orașului Codru, Consiliul local a luat o decizie contradictorie în luna iunie. Aleșii locali au hotărât să parceleze terenul în loturi mai mici, pe care să le înregistreze în proprietatea primăriei Codru și ulterior să le scoată la licitații. Acest lucru le-ar da mână liberă autorităților locale să înstrăineze loturile, fapt cu care membrii grupului de inițiativă nu au fost de acord și l-au contestat în judecată. 

Pentru a clarifica această situație și a discuta cu autoritățile locale despre schița propusă, urmează să organizăm o discuție publică pe acest teren. Vom reveni cu detalii pe pagina de Facebook Primăria Mea – or. Codru. Dacă doriți să vă alăturați grupului și să contribuiți la amenajarea acestui spațiu, lăsați-ne un mesaj pe Facebook sau contactați-ne la 068768798.


Schița a fost realizată în cadrul proiectului „Un oraș bun – un efort comun: dezvoltare locală prin participare comunitară”, implementat de AO Primăria Mea, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.