Prima discuție despre spații publice în Codru: stația din Centru – în topul preferințelor

Duminică, 13 decembrie 2020, a avut loc prima rundă de discuții publice despre patru locații unde ar putea fi amenajat un spațiu pentru odihnă, plimbări și agrement în Codru. Acestea sunt:

  • Terenul sportiv al Gimnaziului nr. 42 (str. Schinoasa Deal)
  • Stația Centru (str. Drumul Schinoasei)
  • Zona deschisă între str. Izvoarelor – str. Schinoasa Vale
  • Terenul de lângă stația terminus a microbuzului 169 

La discuția online au participat locuitori din Codru și membrii grupului de inițiativă care au organizat evenimentul. Singurii reprezentanți ai autorității publice locale care au acceptat să participe au fost consilierul local PAS, Vadim Țurcan și consiliera locală PPDA, Olga Vieru. 

În topul preferințelor participanților, conform unui sondaj online realizat în timpul discuției publice, a fost scuarul din spatele stației din centrul orașului Codru.

Stația Centru (str. Drumul Schinoasei)

Amenajarea scuarului din spatele stației pentru transport public din centrul orășelului Codru ar fi cel mai fezabil proiect conform consilierului local PAS, Vadim Țurcan, pentru că nu ar necesita foarte multe resurse pentru amenajare. 

Micul spațiu verde ar urma să fie curățat, s-ar instala un teren de joacă pentru copii în preajma stației, iar transformatorul și cutia de rețele de telecomunicații pot fi mascate cu panouri decorative sau informative. Acestea sunt câteva dintre ideile de amenajare propuse de unul dintre membrii grupului de inițiativă, arhitect de profesie. 

Într-o versiune mai complexă, un bazin mic poate fi amenajat, pentru a colecta apele care se adună în zonă din cauza reliefului și ar servi în același timp la răcirea spațiului în timpul verii. De partea cealaltă, un participant la discuție s-a arătat mai degrabă îngrijorat de faptul că zona va acumula ape, dar și faptul că este expusă circulației intense. 

Consilierul local PAS, Vadim Țurcan, a mai menționat că a primit și anterior solicitări din partea cetățenilor pentru ca spațiul să fie amenajat. 

Zona deschisă dintre str. Izvoarelor și str. Schinoasa Vale

Acest spațiu a atras și el multe voturi din partea participanților. Zona are statut de parc conform Codului Urbanistic, dar nu este amenajat. Este o zonă deschisă, care ar putea fi valorificată cu terenuri de joacă, terenuri de fitness, platforme pentru a primi panorama, locuri de odihnă.   

De cealaltă parte, este supusă riscului de alunecări de teren și ar dura mai mult să fie amenajată, întrucât primăria ar trebui să aloce o sumă considerabilă, a fost de părere consilierul local Vadim Țurcan. 

Terenul sportiv al Gimnaziului nr. 42 

Acest teren ar putea fi redimensionat, astfel încât să poată fi amenajate două stadioane mai mici, dar și pavilioane pentru târguri și evenimente comunitare, o cișmea și o parcare. 

Am aflat de la consilierul local Vadim Țurcan că acest spațiu deja este pe agenda primăriei. Chiar au fost prevăzuți bani în buget în acest an pentru reconstrucția stadionului de baschet. Numai că tot ce s-a reușit să se facă este doar proiectul pentru reconstrucție, iar renovarea propriu-zisă nu a început. 

Deocamdată, nu se cunoaște care este viziunea primăriei pentru a amenaja acest spațiu. Menționăm că este esențial ca proiectele de infrastructură să fie consultate cu cetățenii înainte de a fi realizate, pentru a integra și necesităților lor în proiecte.

Terenul de pe str. Potârnichii (lângă stația terminus a rutierei 181)

Câțiva localnici au făcut deja primele încercări de amenajare. Au îndreptat terenul și au improvizat un teren de fotbal. 

Spațiul ar putea fi îmbunătățit cu niște tribune instalate lângă teren, scări și rampe de acces dinspre drum și o construcție care să servească drept platformă pentru a admira panorama.  

Totuși, consilierul local Vadim Țurcan a informat că acest spațiu este deja în proprietate privată. De aceea vom renunța la el pentru scopul acestui proiect. 

Discuția publică online a fost organizată de grupul de inițiativă pentru spații publice din Codru, format cu o lună în urmă de câțiva locuitori activi din orășel. Grupul și-a propus să pună pe agenda autorităților publice locale amenajarea unui spațiu public în Codru. În acest demers, sunt ajutați de Asociația Primăria Mea.

Cum s-au ales cele 4 spații?

Cele 4 spații au fost alese în urma unui sondaj online  realizat pe parcursul lunii noiembrie, la care au participat 115 locuitori din Codru. Ulterior, locațiile menționate cel mai des au fost analizate de două experte în urbanism, care au evidențiat oportunitățile de amenajare ale acestora.  Descrierea detaliată o găsiți aici

Ce facem mai departe?

În continuare, vrem să aflăm părerea a cât mai multor locuitori din Codru despre cele 3 spații prezentate mai sus (unul fiind exclus) și să identificăm un singur spațiu, pe care primăria să-l amenajeze. Pentru asta, grupul de inițiativă va lansa un vot online. Vom întreba care sunt necesitățile locuitorilor și cum văd ei acel spațiu, apoi vom veni cu propuneri de amenajare, care iarăși vor fi supuse unui proces de vot. Vom încerca să implicăm în proces și autorițățile pentru ca ulterior spațiul respectiv să fie amenajat. Vom reveni în curând cu detalii despre procesul de vot. Între timp, puteți urmări activitatea grupului pe pagina de Facebook Primăria Mea – or. Codru

Video de la discuții:


Discuțiile au avut loc în cadrul proiectului „Un oraș bun – un efort comun: organizare comunitară pentru dezvoltare locală”, implementat de AO „Primăria MEA” cu sprijinul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.