Parc în orașul Codru: Cum să obții amenajarea unui spațiu public?

Orașul Codru găzduiește tot mai mulți locuitori cu fiecare an, fără ca spațiile publice pentru odihnă, jocul copiilor și sport din localitate să fie amenajate în același ritm de către autoritățile locale. Astfel, mulți copii din oraș ajung să se joace în stradă, iar localnicii din suburbie să aleagă parcurile din Chișinău pentru plimbări. 

Și-a propus să schimbe acest lucru un grup de locuitori din Codru, care s-au organizat într-un grup de inițiativă, cu susținerea platformei comunitare „Primăria Mea”, pentru a aduce pe agenda autorităților necesitatea amenajării unor spații care să ofere oportunități adecvate de recreere pentru toți cei care locuiesc în oraș. 

Împreună cu comunitatea locală, grupul de inițiativă a ales zona verde dintre str. Izvoarelor și str. Schinoasa Vale pentru a fi transformată într-un parc veritabil, au pregătit o schiță de amenajare a locului și au organizat câteva runde de discuții publice. Atât Primăria Codru, cât și consilieri locali din câteva fracțiuni au declarat că susțin acest proiect. 

Să obții aprobarea autorităților publice pentru amenajarea unui spațiu public, pe de o parte, și implicarea comunității locale, pe de altă parte, este un proces deseori anevoios, dar necesar pentru ca spațiile publice să fie relevante, utile și întreținute.  

Mai jos descriem ce a făcut grupul de inițiativă pentru spații publice din Codru pentru a atrage atenția autorităților și a cetățenilor asupra necesității amenajării spațiilor publice în localitate. 

 

1. Vrem spațiu public! De unde începem?

Și-au pus această întrebare câțiva locuitori din Codru, care împărtășesc nemulțumirea față de lipsa spațiilor publice amenajate în oraș, dar și dorința de a schimba acest lucru.   

„Spații publice pentru locuitorii din Codru – este ceea ce lipsește cel mai mult. Un loc unde poți petrece timpul, poți face o plimbare”. Cu acest gând a venit în grupul de inițiativă Viorel Gorceag, motivat de dorința de a îmbunătăți viața în orășel, a sa, dar și a altor locuitori. 

Ion Țîu, un alt locuitor, a înțeles din experiențele anterioare de interacțiune cu autoritățile locale că mai mulți cetățeni reuniți au mai multe șanse să obțină rezolvarea problemelor cu care se confruntă. „Acum am ocazia ca împreună cu un grup mai mare să punem umăr de la umăr și să rezolvăm unele probleme stringente din orășelul Codru. M-am gândit că dacă o să contribui și eu, cu ceea ce știu, o să reușim până la urmă că avem un spațiu public”, crede Ion. 

Grupul de inițiativă reunește și alți patru locuitori din Codru: Marcel Marin, Natalia Banu, Eugen Surugiu și Natalia Chiciuc.    

Pentru început, grupul de inițiativă a apelat la părerile locuitorilor din Codru, pe care i-a întrebat într-un sondaj online ce fel de spații publice ar vrea să fie amenajate în oraș: terenuri de joacă, parcuri sau stadioane și ce locații li se par cele mai potrivite. Spațiile publice sunt pentru toți: tineri, vârstnici, copii, angajați sau șomeri. Asta face ca fiecare grup să aibă necesități diferite de la un spațiu public, care trebuie consultate și luate în calcul de la bun început.

Din răspunsurile locuitorilor, au aflat că 70% dintre ei sunt nemulțumiți de calitatea spațiilor publice din oraș, pentru că zonele verzi și cele din curțile de bloc nu sunt întreținute, iar o bună parte din locuitori nici nu au acces la spații verzi. O treime din cei 114 respondenți au indicat că și-ar dori un parc, iar alte 20% – un stadion, sugerând locații din toate zonele orașului.  

Dar nu toate spațiile merită să fie transformate în locuri publice. Unele pot oferi mai multă protecție, confort și plăcere decât altele. Astfel, grupul de inițiativă a analizat locațiile menționate de locuitori, conform criteriilor de calitate pentru un spațiu public, care se regăsesc în Ancheta Spațiului Public, pregătită de urbanista Constanța Dohotaru. 

Prin urmare, dintre propunerile locuitorilor din Codru au fost alese patru spații care au potențial să devină spații comunitare atractive: (1) terenul sportiv al Gimnaziului nr. 42, (2) scuarul din zona stației centrale de la Drumul Schinoasei, (3) terenul din livadă din str. Potârnichii, (4) zona deschisă dintre str. Izvoarelor și Schinoasa Vale. Găsiți aici o analiză care arată ce puncte forte are fiecare spațiu și cum ar putea fi reanimate. 

Totuși, un element cheie în amenajarea unui spațiu public sunt autoritățile publice locale, care sunt responsabile de crearea și gestiunea locurilor verzi, pentru recreere, sport și joacă pentru comunitate. Așa că, platforma comunitară „Primăria Mea” a instruit membrii grupului de inițiativă despre procesul de advocacy, iar aceștia au stabilit o serie de activități prin care și-au propus să atragă atenția autorităților asupra necesității amenajării spațiilor publice în Codru.  

 

2. Dar care spațiu este cel mai potrivit? 

Din lista celor patru spații publice ce ar putea fi revitalizate în Codru, grupul de inițiativă și-a propus să-și concentreze eforturile doar asupra unuia dintre ele. Și la această etapă consultările cu cetățenii și autoritățile au continuat, pentru a alege cea mai bună soluție. 

Astfel, în decembrie 2020, membrii grupului de inițiativă au organizat o discuție publică, în format online, pentru toată lumea interesată. Din partea autorităților locale, au participat reprezentanții a două fracțiuni din consiliul local, care și-au arătat suportul pentru proiect. 

În cadrul discuției publice s-a evidențiat o preferință pentru două spații: scuarul din spatele stației din centrul orașului Codru, pentru că este o zonă frecventată des de locuitorii din oraș și ar necesita intervenții mici pentru a fi revitalizată, și zona deschisă dintre strada Izvoarelor și Schinoasa Vale, pentru că oferă un spațiu generos pentru amenajarea unui parc. 

Totuși, clasamentul conturat în timpul discuției publice a fost răsturnat de rezultatele unui sondaj online, lansat la scurt timp de grupul de inițiativă pentru a colecta mai multe păreri din comunitatea largă. Zona dintre străzile Izvoarelor și Schinoasa Vale a fost prima în preferințele a mai mult de o treime din cei 1063 de  locuitori din Codru care au participat la sondaj. Între timp, Primăria a confirmat că spațiul  este prevăzut pentru amenajarea unui parc, conform Planului Urbanistic General al orașului.    

Prin urmare, membrii grupului de inițiativă au hotărât să-și continue eforturile pentru a obține amenajarea zonei verzi dintre străzile Izvoarelor și Schinoasa Vale. 

 

3. Am ales spațiul, dar cum să fie amenajat?

Un spațiu public are rolul să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor, dar pentru asta trebuie să răspundă necesităților reale ale acestora. 

Pentru a afla ce exact își doresc locuitorii din Codru pentru zona deschisă dintre străzile Izvoarelor și Schinoasa Vale, grupul de inițiativă a mai făcut un sondaj online. Chestionarul a arătat că cetățenii își doresc să folosească spațiul pe tot parcursul zilei, pentru plimbări, activități sportive, dar și odihnă și meditație. Iar pentru asta ar avea nevoie de locuri de stat, iluminare stradală, cărări pavate, piste de alergat și pentru bicicliști și un teren de joacă pentru copii. 

În baza acestor cerințe ale locuitorilor orașului, un arhitect și o urbanistă au realizat o schiță de amenajare a scuarului, pentru a vizualiza îmbunătățirile ce pot fi aduse acestui loc. Aceștia propun amenajarea teritoriului parcului în trepte, pentru a atenua efectul alunecărilor de teren, după care, se prevede instalarea mai multor locuri de stat diverse, un teren de joacă pentru copii construit din materiale naturale, un teren de fitness, alei pentru plimbări și piste pentru bicicliști. 

 

4. Cum atragem autoritățile de partea noastră?

Pentru a da startul amenajării parcului, grupul de inițiativă a apelat la autoritățile publice locale, care în instanță finală trebuie să aloce bani pentru amenajarea spațiului public. 

Pentru început, au cerut permisiunea primăriei, ca împreună cu comunitatea locală, cu o  contribuție proprie, să amplaseze câteva elemente de mobilier urban (bănci și felinare) și o instalație metalică, care să servească drept turn de observare de pe platoul parcului. Solicitările nu au primit un răspuns din partea primăriei. 

Între timp, grupul de inițiativă a dat viață spațiului, instalând câțiva paleți sub formă de scaune și primele coșuri de gunoi ușor demontabile, într-un exercițiu de reanimare a zonei cu forțele proprii.  

Totuși, pentru a afla planurile autorității locale pentru amenajarea parcului, membrii grupului de inițiativă au invitat aleșii locali la o discuție publică în parc, alături de locuitori din Codru.

Deși au răsunat păreri împărțite între fracțiunile consiliului local despre fezabilitatea proiectului din punct de vedere financiar, consilierii prezenți la discuție au agreat că amenajările pot fi făcute cel puțin pe etape. Mai mult, juristul din primărie, Veaceslav Munteanu, a anunțat că și primăria își dorește implementarea acestui proiect și a îndemnat cetățenii să fie mai insistenți în solicitările lor către autorități.  

De asemenea, locuitorii au cerut lămuriri despre o decizie recentă a consiliului local, care trezește îngrijorări că ar putea duce la pierderea unor porțiuni din parc. Aleșii locali au votat pentru parcelarea terenului în loturi mai mici, pe care să le înregistreze în proprietatea primăriei Codru, cu posibilitatea de a le vinde ulterior. Consilierul PSRM Alexandru Ciugureanu a explicat că aceasta ar fi o procedură pur tehnică, necesară pentru administrarea terenului, iar scopul urmărit nu este vânzarea de teren. 

Cu toate acestea, cetățenii au hotărât să ceară consiliului local, printr-o petiție, anularea acestei decizii și înlocuirea ei cu altă hotărâre prin care o porțiune de cel puțin 7 hectare din terenul zonei deschise dintre str. Izvoarelor – str. Schinoasa Vale să fie înregistrată ca un singur bun și să rămână intactă, pentru ca ulterior să fie amenajată drept un parc. Anterior, pentru a opri implementarea deciziei consiliului local, grupul de inițiativă a depus și o contestare în instanța de judecată. 

 

Concluzie 

Să amenajezi un spațiu public înseamnă să afli ce-și doresc cetățenii de la acel loc, dar și ce posibilități au autoritățile locale să investească în proiectul de revitalizare – un proces care necesită timp și implicare.

Pe parcursul mai multor luni, grupul de inițiativă a reușit să obțină susținerea primăriei și a unor aleși locali pentru un proiect de amenajare a zonei verzi nevalorificate dintre străzile Izvoarelor și Schinoasa Vale. De asemenea, a luat în vizor acțiunile consiliului local de a diviza terenul și a pornit o dezbatere publică la acest subiect, pentru a conserva suprafața actuală a parcului. 

Grupul de inițiativă a înțeles că cetățenii sunt cei care dictează planul de amenajare a unui spațiu public, iar opiniile lor trebuie consultate și luate în calcul la fiecare etapă în acest proces. 

În continuare, grupul de inițiativă va continua dialogul cu autoritățile locale pentru a obține amenajarea zonei de parc dintre strada Izvoarelor și Schinoasa Vale. 

Autoare: Felicia Crețu


Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului „Un oraș bun – un efort comun: organizare comunitară pentru dezvoltare locală”, implementat de AO Primăria Mea, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.