Află cine sunt cei 13 candidați care luptă pentru funcția de primar în or. Codru
13 candidați și candidate pretind la funcția de primar al or. Codru la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Tot atunci, locuitorii din Codru sunt așteptați la urnele de votare să aleagă și consilierii locali, care vor forma Consiliul Local, adică organul care va hotărî în următorii patru ani cum vor fi cheltuiți banii publici din bugetul orașului.
Astfel, pe 5 noiembrie, locuitorii din Codru vor pune două ștampile pentru viitoarea administrație a orașului: una pentru candidatul pe care și-l doresc drept primar, iar cu a doua ștampilă vor alege un partid sau bloc electoral pe care îl susțin, care va delega în Consiliul Local câțiva consilieri, în funcție de câte voturi a acumulat partidul/blocul. De asemenea, unii consilieri locali vor candida independent, în afara unui partid, respectiv vor putea fi aleși direct. În total, Consiliul Local va fi format din 23 de consilieri.
De asemenea, locuitorii din Codru vor alege primarul Chișinăului și consilierii municipali din capitală, pentru care vor primi alte două buletine de vot. Află mai multe despre candidații pentru primăria Chișinău aici.
Vă prezentăm mai jos cine sunt cei 13 candidați care concurează pentru funcția de primar al or. Codru.
– – CANDIDAȚII PENTRU FUNCȚIA DE PRIMAR – –
Anatolie Secu, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM)
Anatolie Secu a avut o carieră în organele de poliție, deținând de-a lungul timpului diverse funcții de conducere. Ultima funcție publică pe care a avut-o a fost în 2019, atunci când pentru jumătate de an a condus o direcție în cadrul Serviciului Protecție și Pază de Stat, instituție care asigură securitatea primelor persoane în stat și a clădirilor strategice.
Secu candidează din partea Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), fondat în 2021 de fostul prim-ministru Ion Chicu, care a condus timp de un an guvernul PSRM-PDM. PDCM a participat la alegerile parlamentare anticipate din 2021 și a acumulat 6 315 de voturi, adică 0,43% din voturile valabil exprimate. Secu este președintele organizației primare PDCM din or. Codru, constituită în această vară.
Din funcția de primar, Anatolie Secu își propune următoarele obiective:
- asigurarea accesului la serviciile publice de calitate și transparență decizională;
- transport public accesibil;
- amenajarea stațiilor de așteptare a transportului public;
- continuarea dezvoltării infrastructurii publice prin extinderea iluminatului stradal (finalizarea reparației drumurilor din str-le Haiducilor și Sitarului);
- reparația capitală a două străzi (str. Soarelui și Costiujeni 7), reabilitarea str. Schinoasa Vale;
- construcția trotuarelor pe str. Costiujeni, drumul Schinoasei, Sihastrului;
- construcția terenului de joacă pentru copii în curtea str. Grenoble 130/1 și cartierul Costiujeni;
- repararea și iluminarea terenurilor de sport;
- crearea unui centru multifuncțional pentru tineret cu activități și cercuri de creație;
- identificarea unui teren, perfectarea documentației de proiect pentru construcția unui liceu cu capacitatea de 1000 elevi și a unei grădinițe cu capacitatea de 400 de copii;
- asigurarea securității publice în parteneriat cu Ministerul de Interne (crearea secției de poliție orășenești Codru).
Program electoral
Alexandru Ciugureanu, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM)
Alexandru Ciugureanu are 40 de ani, iar în ultimii patru ani a fost consilier local în or. Codru din partea PSRM. Pe lângă asta, a muncit la Centrul sportiv de pregătire a loturilor naționale.
Acesta este și om de afaceri. În prezent, deține jumătate dintr-o companie înregistrată la Orhei care se ocupă cu comerț, iar atunci când a devenit consilier local în 2019, mai participa în alte două afaceri, una în domeniul comerțului cu fructe și legume, iar alta – comerț cu îmbrăcăminte. Între timp, și-a cedat cota-parte Olesei Ciugureanu.
Acum, își propune să devină primar al or. Codru din partea Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), partid al cărui membru este.
În programul electoral cu care își propune să ajungă primar, Ciugureanu a inclus următoarele puncte:
- elaborarea Planului Urbanistic General al orașului;
- reorganizarea întreprinderii „Codru-Presservicii”;
- construcția și reparația drumurilor centrale și trotuarelor;
- construcția drumurilor pe două străzi (str. Soarelui și str. Drumul Schinoasei);
- construcția a două grădinițe pe str. Costiujeni și Schinoasa Deal;
- reparația grădiniței de pe teritoriul Spitalului de Psihiatrie, cu darea în exploatare;
- amenajarea stațiilor pentru transport public;
- inițierea unui program de termoizolare a blocurilor;
- elaborarea proiectului de alimentare cu apă și canalizare pentru or. Codru;
- amenajarea albiei râului pentru evacuarea apei pluviale între str. Schinoasa Vale – str. Câmpului 47;
- alocarea unor terenuri pentru construcție pentru familii tinere și cu mulți copii;
- lansare unor rute de transport electric circular și pentru uz local;
- amenajarea curților blocurilor de locuit cu terenuri de joacă și sport.
CV: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat
Link profil Facebook (PSRM sector Centru)
Veaceslav Colesnic, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM)
În spațiul public nu se găsesc informații despre Veaceslav Colesnic, altele în afară de faptul că în 2011, cu mai bine de 10 ani în urmă, acesta a fost reprezentantul Partidului Comuniștilor la Comisia Electorală Centrală, în timpul alegerilor locale generale de atunci.
Pe pagina web a Partidului Comuniștilor nu au fost publicate deocamdată informații despre candidatul la funcția de primar pentru or. Codru, deși candidații din alte suburbii au fost menționați în câteva articole.
Programul electoral este unul general, pentru toate suburbiile și cuprinde următoarele puncte:
- soluţionarea totală a problemei drumurilor, iluminării stradale, alimentării cu apă şi a canalizării;
- soluţionarea problemei câinilor vagabonzi;
- transport public regulat şi accesibil;
- limitarea construcţiei de blocuri cu multe etaje în suburbii;
- construcția de întreprinderi agricole pentru cultivarea legumelor, fructelor, verdețurilor, florilor, etc. a căror producţie va fi livrată pe piețele urbane și în instituţiile de învățământ şi de sănătate din Chişinău;
- stimularea dezvoltării şi crearea de noi grădinițe, şcoli și instituții medicale;
- zone speciale de odihnă şi recreere;
- distribuirea unor cartele sociale locuitorilor municipiului, care vor oferi scutiri şi înlesniri la serviciile comunale, călătoria în transportul public, reduceri la serviciile sociale, în rețelele comerciale, adaosuri materiale suplimentare şi înlesniri din partea municipiului.
Program electoral PCRM (general suburbii)
CV: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat
Link profil Facebook: lipsește
Anatol Turchin, Partidul Politic Mișcarea Alternativa Națională (MAN)
Anatol Turchin și-a luat licența de avocat în 2011 și de atunci practică dreptul civil, administrativ și corporativ în cadrul cabinetului de avocatură pe care îl are în centrul Chișinăului.
Acesta luptă pentru fotoliul de primar al or. Codru din partea Partidului Politic „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), înființat la începutul acestui an de actualul primar general al mun. Chișinău, Ion Ceban, după ce acesta a părăsit Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).
În programul electoral al acestuia se regăsesc următoarele priorități: „drumuri, transport accesibil, dezvoltarea infrastructurii, școli și grădinițe moderne, servicii de calitate pentru toate vârstele”.
Pantelimon Zavtoni, Partidul Politic Verde Ecologist
Pantelimon Zavtoni este cercetător științific la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din Chișinău, instituție care cercetează îmbunătățirea proprietăților plantelor, astfel încât să se folosească cât mai puține substanțe chimice în agricultură.
Zavtoni candidează pe lista Partidului Verde Ecologist, înființat încă în 1992 și condus în prezent de Anatolie Prohnițchi. Partidul a înregistrat scoruri bune la alegerile locale până în 2003, timp în care a luat în medie circa 15% din mandatele de primar și 20% din mandatele de consilieri locali din țară. În anii următori, performanța a scăzut la mai puțin de 1% din mandate, iar deputați ai Partidului Verde Ecologist au ajuns ultima dată în Parlament în 1998.
Din funcția de primar, împreună cu consilierii locali, Zavtoni își propune următoarele:
- combaterea corupției și transparența activității primăriei, începând cu un audit total la primărie și evaluarea tuturor angajaților;
- modernizarea infrastructurii și interzicerea construcțiilor haotice și multietajate;
- inițiative sociale și în domeniul sănătății: construcția unui azil de bătrâni, deschiderea unui punct medical, combaterea ambroziei, etc.
- inițiative pentru protecția mediului: organizarea colectării separate a deșeurilor, cofinanțarea instalării panourilor solare, reabilitarea râului și crearea unui parc;
- susținerea tineretului și sportului: construcția unui centru sportiv, terenuri de joacă pentru copii în fiecare sector, terenuri de sport pentru adulți, etc;
- stabilirea relațiilor cu primarii partidelor ecologiste din țările europene: atragere de fonduri prin proiecte de înfrățire,
Igor Rotaru, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA)
Igor Rotaru are 39 de ani, este antrenor și conduce Federația de Lupte Universale din Republica Moldova și alte două organizații de lupte marțiale. De asemenea, este co-fondatorul unei competiții internaționale de lupte marțiale mixte.
Pe lângă sport, Rotaru se ocupă și de afaceri. Din 2019 este co-proprietarul unei organizații particulare de pază și mai deține 17% dintr-o companie cu activități în domeniul jocurilor de noroc. De formare este economist și recent și-a luat și licență de antrenor.
Acesta nu a deținut funcții publice până acum, dar în perioada 2019-2020 a activat în calitate de șef-adjunct al serviciului de securitate la întreprinderea municipală „Piața Centrală”.
Candidează din partea Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, condus anterior de Andrei Năstase, funcție preluată din iulie 2021 de Dinu Plîngău, după ce partidul nu a reușit să ajungă în Parlament în urma alegerilor parlamentare anticipate.
Rotaru a figurat pe listele partidului la ultimele alegeri parlamentare și în prezent este președintele organizației teritoriale Chișinău a partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”. De asemenea candidează pentru funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău.
Igor Rotaru promite să realizeze următoarele angajamente cheie din funcția de primar:
- modernizarea infrastructurii zonale;
- susținerea mediului de afaceri pentru a crea noi locuri de muncă și dezvoltare economică;
- îmbunătățirea serviciilor publice și sociale;
- promovarea parteneriatului public-privat;
- atragerea investițiilor pentru dezvoltarea localității;
- deschiderea unui centru cultural-sportiv.
Ruslan Petrusenco, Partidul Politic MIŞCAREA RESPECT MOLDOVA
Ruslan Petrusenco are 48 de ani și a avut o carieră de aproape 10 ani în organele poliției. De-a lungul timpului a muncit la Inspectoratul Fiscal de Stat, Centrul Național Anticorupție, iar în perioada 2014 – 2019 a condus diverse secții în cadrul Inspectoratului Național de Investigații, o structură subordonată Inspectoratului General al Poliției, perioadă în care șeful – adjunct IGP era Gheorghe Cavcaliuc. Petrusenco a mai fost șef de cabinet timp de o lună a ex-ministrului Apărării, Pavel Voicu. Nu mai deține o funcție publică din 2021, când a condus Direcția de Investigații Speciale a Poliției de Frontieră.
Acesta își dorește să ajungă primar din partea Partidului „MIȘCAREA RESPECT MOLDOVA”, înființat în vara acestui an de ex-deputatul democrat (PDM) Eugeniu Nichiforciuc, care este în prezent învinuit de procurori pentru tentativa de a corupe o colegă în Parlament.
Printre promisiunile pe care le face Petrusenco, dacă va ajunge primar, se numără:
- amenajarea Parcului „Codrenilor” (str. Prepeliței – str. Schinoasa Vale);
- construcția str. Soarelui și soluționarea problemei ambuteiajelor;
- transport public până la ora 23:00 cu suplinirea de noi unități;
- construcția unei noi grădinițe cu 300 de locuri;
- modernizarea stadionului de fotbal 42;
- termoizolarea blocurilor pentru locuitorii străzii Costiujeni.
CV: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat
Stelian Manic, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS)
Stelian Manic are 44 de ani și este directorul Institutului de Standardizare din subordinea Ministerului Economiei. A predat economie timp de 11 ani la ULIM, apoi timp de câțiva ani la mai multe universități din Australia, iar din 2016 până în prezent este profesor la Universitatea Americană din Moldova.
A candidat la funcția de primar al orașului Codru și în 2019, dar a pierdut în turul doi în fața actualului primar Vladimir Munteanu cu o diferență de circa 300 de voturi, așa că s-a ales în schimb cu un mandat de consilier local în fracțiunea PAS. Trei ani mai târziu a renunțat la fotoliul de consilier, pentru a conduce Agenția de Investiții.
Și de această dată candidează la funcția de primar din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), lansat în 2016 și condus în prezent de președintele Parlamentului, Igor Grosu.
În programul electoral, Stelian Manic are trecute următoarele priorități:
- suplinirea rutelor actuale cu autobuze noi;
- lansarea de rute noi de autobuz pentru a acoperi toate zonele or. Codru;
- construcția a două grădinițe în zona Schinoasa Deal și Costiujeni;
- finalizarea construcției str. Livădarilor și a străzilor adiacente;
- construcția și reabilitarea căilor de acces, inclusiv a străzii Soarelui;
- crearea terenurilor de joacă pentru copii;
- dezvoltarea unui parc central.
Vladimir Munteanu, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)
Vladimir Munteanu are 64 de ani și este la finalul celui de-al treilea mandat de primar al orașului Codru. Acesta și-a petrecut ultimii 24 de ani în funcții publice în primărie, mai întâi în calitate de viceprimar al orașului în perioada 1999-2003, după care a fost consilier local timp de opt ani, iar din 2011 administrează orașul Codru din funcția de primar.
Primarul în exercițiu și-a dobândit practic întreaga avere în perioada în care a fost consilier local, în paralel activând și în calitate de director general la o companie cu activități în domeniul comerțului și construcții de clădiri Astfel, acesta și familia lui are o casă de 256 mp dată în exploatare în 2007, un teren intravilan și două terenuri agricole și o mașină de model Audi A8 fabricată în 1995. Familia Munteanu a reușit să pună și bani de-o parte. Circa 1,5 milioane de lei sunt plasați în conturi de depozit, conform declarației de avere depusă de Vladimir Munteanu.
La alegerile parlamentare din 2019, Munteanu l-a susținut pe membrul Partidului Democrat Constantin Țuțu, care candida pe circumscripția uninominală nr.33.
Acum candidează pentru funcția de primar al or. Codru din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în frunte cu Vlad Filat. Și la scrutinul din 2011 și 2015 a fost susținut de PLDM, iar la scurt timp, în 2016, a părăsit partidul.
Vladimir Munteanu a intrat în vizorul jurnaliștilor de investigație în 2018, care au relatat despre faptul că trei ani mai devreme administraţia publică locală a oraşului Codru a oferit gratuit terenuri în valoare de câteva zeci de mii de euro familiilor a doi foşti şefi ai Procuraturii sectorului Centru, instituţie care avea sarcina, între altele, să examineze legalitatea activităţii primăriei Codru. Terenurile au fost oferite după ce câte un membru al familiilor celor doi acuzatori de stat şi-au făcut vize de reşedinţă în imobilele unui consilier local de la Codru.
Nereguli în gestiunea financiară a primăriei pentru anul 2017 au fost depistate de Curtea de Conturi. Atunci instituția a constatat denaturări de milioane de lei, între altele, la capitolul cheltuieli și venituri și diminuarea valorii terenurilor gestionate de primăria Codru.
Recent, în vara anului 2022, biroul lui Vladimir Munteanu din cadrul primăriei a fost percheziționat de ofițerii CNA a fost percheziționat de ofițerii CNA într-un dosar deschis în legătură cu o schemă de corupție de perfectare a actelor permisive de construcție, în care procurorii cercetează penal arhitectul șef al primăriei Codru, doi consilieri locali, secretarul Consiliului local, directorii a două companii de construcție și un beneficiar persoană fizică. Vladimir Munteanu nu are nicio calitate în acest dosar penal, este precizarea făcută de candidat.
Vladimir Munteanu candidează pentru încă un mandat de primar cu următoarele promisiuni:
- construcția unei piețe locale inclusiv pentru organizarea târgurilor;
- transport local pentru a duce copiii la școli și grădinițe din or.Codru;
- construcţia stațiilor de așteptare pe str. Livădarilor, Schinoasa Deal, Drumul Schinoasei;
- construcţia locurilor de parcare pe str. Costiujeni;
- crearea unor itinerare ale transportului public, confortabile pentru locuitori;
- actualizarea Planului Urbanistic cu un Regulament ce nu permite construcția de blocuri între case. Aprobarea unui regulament ce vizează și construcțiile în Intovărășiri Pomicole.
- instalarea camerelor video în locurile publice vulnerabile, cu risc sporit de contravenţii;
- construcția unui complex sportiv multifuncțional;
- construcția unei magistrale, drum de legătură str. Costiujeni (restaurant Planeta) cu str. Grenoble colț cu bd. Cuza Vodă or. Chișinău;
- construcţia str. Cîmpului – și stradelelor 1, 2, 3, 4 Valea Apelor;
- reparaţia capitală a str. și str-lei 5 Bujorilor și str-lei 1 Busuiocului;
- reparația capitală a stradelelor 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10 Cobzarilor, Prepeliţei, Izvoarelor și Sitarului;
- reconstrucţia curților blocurilor;
- construcția unui parc în zona str. Costiujeni și str. Valea Apelor;
- construcţia unui parc în zona Schinoasa Deal;
- modernizarea parcului Scuarul Codru;
- construcția a două grădinițe: în zona Schinoasa Deal și în zona Costiujeni;
- construcția unei școli în zona Schinoasa Deal;
- amenajarea cuvetei râulețului de pe str. Schinoasa Vale;
- instalarea noilor terenuri de fitness și joacă;
Proiecte începute, care vor fi executate:
- reparația drumului de pe strada și stradelele Molocanilor, str-la Drumul Schinoasei (accesul) str-la Schinoșica, str. Dragomirna, strada și stradelele Olimpică;
- reparaţia drumului de acces str. Haiducilor;
- reţele electrice interioare și OPS la Gimnaziul 42;
- construcţia str-lei 2 Schinoasa Deal;
- reparația capitală a trotuarului existent de pe str. Drumul Schinoasei;
Lilia Cepraga, Partidul Politic „RENAŞTERE”
Lilia Cepraga este asistentă medicală superioară în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, filiala Centru, conform informațiilor disponibile public.
Aceasta candidează din partea Partidului „Renaștere”, fondat încă în 2012 de un grup de deputaţii ex-comunişti şi ex-premierul Vasile Tarlev, dar preluat în vara acestui an de câțiva deputați care au părăsit Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, printre ei și Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, vizați într-un dosar penal privind finanțarea ilegală a partidului din partea unui „grup criminal organizat”. Formațiunea a început să devină activă cu puțin timp înainte ca Curtea Constituțională să declare partidul „ȘOR” neconstituțional.
La alegerile locale precedente, Lilia Cepraga l-a susținut pe candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar pentru orașul Codru, Iurie Dimitriu. În vara acestui an, întreaga organizație locală PSRM din orașul Codru a aderat la Partidul „Renaștere”.
Programul electoral al Liliei Cepraga și al echipei de consilieri locali din partea Partidului „Renaștere” include următoarele obiective:
1. transport confortabil și la timp;
2. susținerea pensionarilor și familiilor defavorizate;
3. condiții pentru dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii;
4. problemele locativ-comunale vor fi rezolvate;
5. un oraș sănătos este un oraș puternic;
6. primărie transparentă, deschisă spre nevoile oamenilor;
7. bugetul orașului Codru va fi distribuit conform necesităților oamenilor;
8. vom construi un complex sportiv pentru tineretul or. Codru.
CV: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat
Vladimir Milciuc, Partidul Politic „ȘANSĂ”
Vladimir Milciuc este sportiv de performanță. Acesta reprezintă Republica Moldova în diverse campionate internaționale. Deține titlul de multiplu campion mondial la powerlifting, printre altele și este maestru în sport în două federații mondiale. Înainte de cariera sportivă, Milciuc a lucrat timp de 10 ani în domeniul HORECA (restaurante, cafenele), iar studiile le-a făcut în domeniul logopediei.
Acesta candidează din partea Partidului „ȘANSĂ”, care a devenit activ în această vară, după ce Partidul Șor a fost desființat și declarat în afara legii de către Curtea Constituțională. La scurt timp, a fost creat blocul Ș.O.R., din care face parte și partidul „ȘANSĂ”. Formațiunea este condusă de fostul jurnalist Alexei Lungu, care a lucrat în ultimii ani la mai multe televiziuni afiliate politic.
Programul electoral al lui Vladimir Milciuc pentru funcția de primar nu a fost făcut public, dar din informațiile pe care le distribuie online, reiese că acesta are printre priorități următoarele lucruri pentru administrarea orașului:
- investiții în proiecte de infrastructură și demolarea construcțiilor avariate;
- renovarea parcurilor și scuarurilor, amenajarea zonelor moderne pentru odihnă și a spațiilor verzi;
- reabilitarea și construcția drumurilor, instalarea marcajelor moderne, amenajarea trotuarelor, intersecțiilor și parcărilor conform normativelor;
- ajutoare pentru bătrânii cu o pensie mai mică de 5000 lei;
- asigurarea curățeniei în oraș;
- reconstrucția stadionului de fotbal într-un teren modern și ecologic, iluminat și supravegheat video.
Program electoral: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat
Iurie Eftimenco, Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”
Nu sunt informații disponibile public despre candidatul Partidului „Acțiunii Comune – Congresul Civic” pentru șefia orașului Codru, Iurie Eftimenco. Am expediat o solicitare prin email formațiunii politice să ne transmită informații despre candidatul lor pentru or. Codru, însă până în ziua publicării nu am primit un răspuns.
Iurie Eftimenco candidează pentru funcția de primar în or. Codru din partea Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, partid de stânga co-fondat în 2020 de fostul deputat comunist și ex-consilier al președintelui Vladimir Voronin – Mark Tkaciuk.
Program electoral: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat
CV: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat
Link profil Facebook: lipsește
Oleg Balan, Partidul Liberal (PL)
Oleg Balan are 33 de ani și studii în domeniul finanțelor. Timp de peste opt ani a lucrat la una dintre cele mai mari bănci din țară, iar din aprilie 2022 gestionează proiecte pentru o companie IT și, în parale, administrează o companie de contabilitate și consultanță pentru afaceri, pe care a cofondat-o cu aproape doi ani în urmă.
Candidează pentru funcția de primar al or. Codru din partea Partidului Liberal (PL), condus în prezent de Mihai Ghimpu. De asemenea, Balan este și pe lista PL a candidaților pentru funcția de consilier în Consiliul mun. Chișinău.
Dacă va fi ales primar, acesta are următoarele priorități de dezvoltare pentru or. Codru:
- dezvoltarea unui sistem de transport public eficient, pentru a reduce dependența de mașinile personale;
- majorarea capacităților creșelor și grădinițelor;
- lupta cu construcțiile neautorizate ridicate pe terenurile publice;
- dezvoltarea infrastructurii ca în orașele mari (drumuri, piste pentru bicicliști și alt transport alternativ, iluminat stradal, gaz, apeduct, canalizare, reciclarea deșeurilor);
- atragerea proiectelor investiționale transfrontaliere, prin înfrățirea cu localități din România și alte state UE;
- elaborarea și promovarea politicilor pentru protecția drepturilor persoanelor în etate, cu dizabilități și familiilor social-vulnerabile.
Candidatul care va aduna mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate, va deveni primar. Altfel, se va organiza turul 2 cu primii doi candidați cu cele mai multe voturi.
De asemenea, aflați mai multe despre candidații pentru primăria Chișinău aici.
În or. Codru vor fi deschise cinci secții de votare la următoarele adrese:
- Gimnaziul nr. 42, str. Schinoasa -Deal nr. 7
- Biroul Naţional de Statistică, str. Grenoble nr. 106
- Şcoala primară nr. 88, str. Costiujeni nr. 10
- IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie, Casa de Cultură, str. Costiujeni nr. 3
- Institutul Științifico -practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, str. Costiujeni nr. 14
Pentru a verifica on-line la ce secție de votare sunt arondați, alegătorii pot accesa pagina www.verifica.cec.md, butonul „Află unde să votezi” și, selectând adresa de domiciliu, vor afla informația despre secția de votare asociată adresei.
Autoare: Felicia Crețu